Menu
 
19.10.2016

Restauracja Naftaya na Szlaku Kulinarnym "Podkarpackie Smaki"

Restauracja Naftaya otrzymała Certyfikat przynależności do Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”, prowadzonego przez Stowarzyszenie "Pro Carpathia”.

Szlak Kulinarny „Podkarpackie Smaki” ukazuje bogatą tradycję kulinarną Podkarpacia oraz ułatwia poznanie regionu poprzez wyszukane wrażenia kulinarne. Restauracja Naftaya zanim znalazła się na Szlaku Kulinarnym przeszła certyfikację, w czasie której sprawdzane były warunki przyjmowania gości, stan lokalu, a przede wszystkim dania z karty menu zgłoszone jako tradycyjne.

Barbara Jewiarz-Penar, wiceprezes spółki zarządzającej Hotelem Nafta Krosno, w którym mieści się nasza restauracja, przyjęła zasłużony certyfikat.

Krzysztof Zieliński z portalu Podkarpackie Smaki poleca Restaurację Naftaya w Krośnie. "Duet młodych kucharzy z Krosna, Łukasz Karnasiewicz oraz Adrian Boczar czyni z niej jedną z ciekawszych placówek kulinarny w regionie. Bo kuchnię traktują oni jako swoiste laboratorium, w którym cały czas odkrywają coś nowego" - przekonuje ekspert. Po degustacji proponowanych dań, dodaje: "To miejsce warto odwiedzić nie tylko dla posmakowania oryginalnych potraw, czy niecodziennych zestawów smaków, czy wreszcie obserwacji podejścia ich twórców do kuchni kreatywnej wykorzystującej wiedzę naukową na temat gotowania. Dwójka krośnieńskich kucharzy z Restauracji Naftaya przykłada też wielką wagę do artystycznej dekoracji dań, które stawiane są przed gościem (nie używają tu określenia klient). I pierwsze sekundy degustacji przeznaczamy na pochłanianie ich oczami, bo każde jest tego warte".